What do you think?
Rate this book
398 pages, Paperback
First published May 1, 1987
Esența kitsch-ului o constituie, probabil, indeterminarea sa fără limite, forța vag „halucinatorie”, reveria neautentică, făgăduința unui „catharsis” facil.
Între cele două extreme – arta autentică redusă la a semnala doar bunăstarea și nonarta crasă investită cu prestigiu estetic – există nenumărate situații cărora le este aplicabil conceptul de nepotrivire estetică.
Kitsch-ul, prin urmare, este artă „eficientă”, ipostaza culturală de consum a societății de azi și una dintre manifestările nemijlocite ale esteticii triumfaliste și ale eticii consumiste.
Rolul acestei paradoxale falsități nu este prea greu de elucidat. Pe de o parte, semnele vizibile ale contrafacerii sunt menite a alunga impresia de unicitate sau de raritate, pe care ar crea-o un fals perfect. Raritatea ar contrazice accesibilitatea comercială a kitsch-ului. Pe de altă parte, o asemenea contrafacere atrage atenția privitorului către anumite calități agreabile precum îndemânarea, talentul imitativ, versatilitatea, adorabilitatea.
Astfel, Duchamp a insultat pur și simplu un obiect kitsch menit a satisface o formă tipică de bovarism cultural – una dintre acele nenumărate imagini ale Mona Lisei de care suntem inundați de zeci de ani. Și, aș adăuga eu, nu este deloc sigur dacă, procedând astfel, artistul a atacat tabloul original al lui Leonardo sau dacă, dimpotrivă, nu căuta cumva, în secret, să îl reabiliteze – așa cum personal cred.